Samenleven met de Wolf

De laatste weken ontvangen we weer vaker  vragen over de wolf. Dat snappen we goed. Vorig jaar is de wolf natuurlijk regelmatig in het nieuws geweest. We zien ook dat provincies en gemeenten steeds meer actie ondernemen en actief communiceren.

Dit is natuurlijk alleen maar goed. Want we moeten uiteindelijk samenleven met de dieren in het bos. De wolf is daar nu één van. Maar al die aandacht zorgt soms ook voor wat angst of onzekerheid. De hoogste tijd dus voor een korte update.

Hoe gevaarlijk is de wolf

Voor de mens is het korte antwoord simpel, eigenlijk niet. Zolang iedereen zich aan een aantal regeltjes houdt is er geen gevaar.

Wat korte cijfertjes:
Het meest recente grootschalige onderzoek naar het gevaar van de wolf voor de mens is uitgevoerd door het Norwegian Institute for Nature Research. Er is in dit onderzoek gekeken naar het aantal aanvallen in bijvoorbeeld Noord Amerika en Europa. We praten dan over een populatie van 75.000 wolven en een leefgebied waarin honderden miljoenen mensen wonen.

Uit dit onderzoek blijkt dat in een periode van 18 jaar (2002 t/m 2020) slechts 18 situaties bekend zijn waarbij een wolf een mens heeft aangevallen. Statistisch gezien is de kans dat je door een wolf wordt aangevallen dus niet nul, maar wel onmeetbaar klein (in ieder geval een getal met eerst 8 nullen achter de komma).

Toch is het wel belangrijk de basisregels te kennen (iets lager in dit nieuwsbericht). Zo zorgen we er samen voor dat de wolf (en de mens) niet gestoord wordt. Dat is fijn voor ons, fijn voor de wolf en zo blijft de wolf een wild dier (en daarmee schuw).

Voor de volledigheid, er zijn op onze locaties geen incidenten of confrontaties met wolven geweest.

Aanlijnplicht honden

Waarom hoor ik dan zoveel over de wolf?

Dat gaat vooral over situaties tussen wolven en honden. Door de genetische verwantschap kan de wolf een hond als indringer zien. Zeker in de lente en zomer, wanneer wolven welpen krijgen. Om deze reden is de wolf het afgelopen jaar een aantal keren negatief in het nieuws geweest.

Gemeenten spelen hier op in door bijvoorbeeld een aanlijnplicht voor honden vast te stellen. Op sommige van onze locaties zie je bordjes in het bos. Deze bordjes geven aan dat er een aanlijnplicht is voor honden. Deze bordjes zijn geplaatst door de gemeente of Staatsbosbeheer.

Waar moet ik met mijn groep op letten?

Recreatieve activiteiten zijn gewoon mogelijk. Ook met kinderen kun je gewoon de natuur in. De wolf is van nature namelijk een schuw dier en ontwijkt een mens liever. Maar het kan natuurlijk best spannend zijn om naar een gebied te gaan waar wolven leven. Het belangrijkste is dan dat je de basisregels kent.

Houd je dan ook aan onderstaande basisregels als je toch een wolf tegenkomt:

  • Het belangrijkste is om flink afstand te houden van het dier als de wolf op je pad komt.
  • Een meter of 50 à 100 is een goede richtlijn.
  • Dat geldt overigens ook voor andere dieren, zoals wilde zwijnen of edelherten.
  • Probeer afstand te houden of te creëren (loop langzaam achteruit).
  • Komt een wolf toch te dichtbij, spreek luid en maak jezelf groot.
  • Loop een wolf niet achterna.
  • Voer of lok de wolf niet.
  • Heb je een hond bij je? Hou die kort aangelijnd.

Nog wat extra tips

Naast de basisregels hebben we nog een paar extra tips:

  • Ga met groepjes het bos in en niet alleen.
  • Blijf bij je groepje bij activiteiten.

De kans is erg klein maar heb je toch een wolf of wolvenspoor gezien? Geniet dan eerst even, het is namelijk uniek dat je dit hebt meegemaakt! Meld daarna je observatie bij het wolvenmeldpunt.

Eerder nieuwsbericht

Wil je meer weten over de wolf? Bekijk dan ook ons eerder nieuwsbericht.