Een foto met een verhaal
We ontvingen afgelopen maand een mail. In de foto collectie van zijn vader was een oude foto gevonden. Waarschijnlijk uit de jaren ’50 maar het was onduidelijk wat de aanleiding was of wie er op te zien waren. Hij vroeg of wij meer wisten.
We besloten de foto door te sturen naar het NOA, de vereniging van oud-ajc’ ers. Wij weten namelijk dat hier heel veel kennis zit over de historie van de Paasheuvelgroep en het ontstaan van de locatie Vierhouten waar deze foto is genomen.
Binnen een uur kwamen de eerste reacties binnen. Bouke Bergstra reageerde, “Dit lijken me de Jonge Flierenfluiters en ik denk Henk van Laar te herkennen. Het kan ook een ajc-koortje zijn.”
Even later bevestigd Joop Witte dat het inderdaad om de Flierenfluiters gaat. Hij laat weten;
“Het is het Vara-ensemble ‘De Jonge Flierenfluiters’ dat in 1948 opgericht werd met als dirigent de Vara-pianist/organist Johan Jong. Johan Jong begeleide ook de ‘Roodborstjes’ die echter onder leiding stonden van Henk van laar. De solozanger van de ‘Flierefluiters ’was Peter de Boorder, die na circa 1960 werd opgevolgd door Vara-omroeper Joop Smits.”
Joop vervolgt iets verder;
“In de jaren na 1950 waren de ‘Jonge Flierefluiters’ zeer populair. Ze traden regelmatig op voor de Vara-radio en in het land bij bijeenkomsten van de rode familie en ook daarbuiten.
Op de foto zien we het voltallig ensemble inclusief het begeleidingscombo, waarvan ik de namen niet zo snel kan achterhalen. Het zou het combo van Addy Kleijngeld kunnen zijn, maar dat is een gok. De twee heren op de voorgrond zijn Johan Jong (r) en Peter de Boorder (l). De tenor Peter de Boorder heette eigenlijk Piet de Boorder en kwam uit de Oosterparkbuurt in Amsterdam Oost maar was geen lid van AJC-troep Transvaal.”
Opmerkelijk is dat ze kennelijk optreden bij het Valkennest.
Er was in 1950 een grote bijeenkomst in Vierhouten ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de agrarische bond (ANAB). Een keur van Vara-artiesten trad er op, waaronder ‘De Jonge Flierenfluiters’. Volgens een verslag in een krant traden ze op in het openluchttheater bij de Paasheuvel.
Als de journalist niet zo bekend was op de terreinen kan hij Paasheuvel en Valkennest verwisseld hebben. Als hij er wel bekend was, dan was het een andere bijeenkomst in de jaren vijftig. Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat het een AJC-pinksterfeest geweest is, ik heb daar niets over kunnen vinden.”
Het mysterie van de foto lijkt hiermee opgelost. Maar er blijven toch nog vragen over. Is de foto inderdaad genomen tijdens het vijftig jarig bestaan van de agrarische bond? Dan heeft de verslaggever die het artikel schreef zich vergist, of ging het toch om een andere bijeenkomst?
Voor de schrijver van de mail was bovenstaande ontzettend leuk om te lezen, maar ook daar blijven vragen over. Wat is namelijk de connectie met zijn familie? Die komt oorspronkelijk uit Zeeland, waarom waren zijn naar Vierhouten afgereisd en hoe is de foto bij hun terecht gekomen. Even later worden nog twee foto’s toegezonden. Deze zijn hieronder te zien.
De antwoorden zullen we wellicht nooit helemaal kunnen geven maar het blijft bijzonder hoe 1 oude foto in zo’n korte tijd de historie weer naar boven kan brengen. Met mooie verhalen en vooral ook levendige herrineringen.